KROONISEEN MUNUAISSAIRAUTEEN LIITTYVÄ KUTINA ON ENEMMÄN KUIN PELKKÄÄ KUTINAA

Hoitamaton kutina voi aiheuttaa muutakin kuin iho-ongelmia. Täällä voit tutustua muutamiin esimerkkeihin seurauksista.

KROONISEEN MUNUAISSAIRAUTEEN LIITTYVÄ KUTINA VOI VAIKUTTAA

unen laatuun

Koska krooniseen munuaissairauteen liittyvällä kutinalla on tapana äityä pahemmaksi yöllä, on tavallista, että kutina häiritsee nukkumista.1,2

Jopa 50 prosentilla kaikista henkilöistä, jotka kärsivät merkittävästä tai voimakkaasta kutinasta, on ongelmia unen kanssa.1,2

 

Uniongelmat voivat johtaa päiväaikaan esiintyvään väsymykseen ja vaikuttaa työskentelyyn, sosiaalisiin suhteisiin ja perhe-elämään3.

 

Tarvitsemme unta, jotta kehomme ja mielemme voivat palautua päivän rasituksista. Uni vaikuttaa myös henkiseen hyvinvointiimme ja jaksamiseemme, ja uni on tärkeää immuunijärjestelmämme kannalta. Unen heikon laadun on todettu lisäävän esimerkiksi diabeteksen, aivohalvauksen ja sydämen vajaatoiminnan riskiä. Kannattaakin keskustella lääkärin tai hoitohenkilöstön kanssa, jos kutina haittaa nukkumistasi.5

KROONISEEN MUNUAISSAIRAUTEEN LIITTYVÄ KUTINA VOI VAIKUTTAA

IHMISSUHTEISIIN

Tuntuuko kiusalliselta raapia ihoa, kun muut näkevät? Tai pelkäätkö muiden reaktioita, jos he näkevät, miltä ihosi näyttää? Älä huoli: et ole yksin3,6.

Voimakasta kutinaa potevista kolmasosa kokee, että kutina vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin, lisää yksinäisyyttä ja saa eristäytymään muista3,6.

 

On hyvä muistaa, että näemme asiat omista näkökulmistamme. Muut kiinnittävät huomiota eri asioihin ja näkevät sinut eri tavalla kuin sinä itse. Vaikka olet itse tietoinen kutinasta, muut eivät välttämättä huomaa sitä lainkaan8.

KROONISEEN MUNUAISSAIRAUTEEN LIITTYVÄ KUTINA VOI VAIKUTTAA

MIELENTERVEYTEEN

Elämä kroonisen munuaissairauden kanssa voi olla henkisesti raskasta: lähes 20 prosenttia kaikista dialyysipotilaista kärsii masennuksesta9.

Arkea hankaloittava kutina voi pahentaa tilannetta entisestään, varsinkin jos apua ei tunnu olevan saatavilla. Kutinasta johtuva univaje ja eristäytyminen lisäävät masennusriskiä1,2,6.

 

Masennus tarkoittaa voimakasta ja kokonaisvaltaista alakuloa. Masennus voi vaikuttaa ajatteluun, tunteisiin ja käyttäytymiseen ja viedä kyvyn nauttia elämästä11.

 

Jos olosi on pitkään alakuloinen, keskustele asiasta lääkärin tai hoitohenkilöstön kanssa. Apua on saatavilla!

Krooniseen munuaissairauteen liittyvä kutina voi tuntua kuormittavalta. Muista, että et ole yksin. Apua on saatavilla, kunhan vain pyydät.

KROONISEEN MUNUAISSAIRAUTEEN LIITTYVÄÄ KUTINAA POTEVAN LÄHEISET

Elämä kroonista munuaissairautta ja siihen liittyvää kutinaa potevan henkilön kanssa voi olla haastavaa. Läheisesi kutina voi vaikuttaa myös omaan hyvinvointiisi. Onkin tärkeää, että otat aikaa itsellesi ja huolehdit myös omasta hyvinvoinnistasi.

Keskustele muiden kanssa

Jos arki alkaa tuntua raskaalta, keskustele ystävän, perheenjäsenen tai muun luotettavan henkilön kanssa. Etsi keskustelukumppani, jolle uskallat kertoa ajatuksiasi avoimesti ja rehellisesti12.

Muista lempeys myös itseäsi kohtaan

Älä vaadi itseltäsi ihmeitä, vaan suhtaudu realistisesti siihen, mitä voit tehdä läheisesi hyvinvoinnin eteen. Jos tilanne tuntuu raskaalta, pyydä apua. Muistathan myös kuunnella itseäsi ja levätä riittävästi112.

Oma aika on tärkeää

Sairastuneen läheisestä voi välillä tuntua, että omakin elämä pyörii kroonisen sairauden ympärillä. Yritä kuitenkin varata aikaa asioille, jotka tuovat sinulle iloa ja ovat sinulle tärkeitä.

Huolehdi terveydestäsi

Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, sopiva määrä unta ja riittävästi aikaa rentoutumiseen – siinä on resepti, joka tukee jaksamistasi ja hyvinvointiasi12.

Vaikuttaako öinen kutina unesi laatuun?

 

Täytä kätevä testimme, jolla saat selville, voiko kutina johtua sairaudestasi ja hoidostasi.

SELVITÄ SYY TESTILLÄMME!